perjantai 19. elokuuta 2011

Kulutusluottoa kuluttajahintojen noustessa

Helsingin pörssissä on jälleen nähty lisää merkkejä uudesta taantumasta, kun pörssi kääntyi laskuun koko muun euroopan juhdassa. Pörssin suljettua yleisindeksi ei näyttänyt lainkaan hyvältä, sillä indeksi oli romahtanut lähes kuusi prosenttia miinukselle. Ainoastaan kuusi yritystä näkyi vihreällä, nokian kurssi laski kuudella monen muun yrityksen johdolla, joka laski nokian osakkeen hinnan 3,9 €.

Pörssien hermostuessa ympäri Eurooppaa perus kuluttajan kannattaa kuitenkin miettiä, onko lainan ottaminen tässä tilanteessa kannattavaa. Mistään romahduksesta ei voida vielä onneksi puhua, edes kuuden prosentin laskulla romahdus on vielä kaukana. Pörssin kuitenkin epäröidessä kuluttajahinnat ampaisevat nousuun, mikä tietysti laskee kulutusta huomattavasti sitä suuremmassa määrin kun hinnat kasvavat. Peruskansalaisen silmissä tämä ei näytä kovinkaan uhkaavalta, sillä kauppojen hintojen nousut ovat melko marginaalisia verrattuna siihen miten tällainen voi vaikuttaa esimerkiksi teollisuuteen.

Uuden telkkarin tai tietokoneen hankintaan kannattaa siis edelleen turvautua omalla rahalla, tai osamaksulla jonka korko pysyy standardina. Lainan ottaminen tällaisessa vaiheessa voi olla erittäin riskialtista hommaa, sillä pankkien ottaessa takkiin korot voivat ampaista niin ylös, että kaikki raha riittää lopulta ehkä lainan intressien maksuun.

Taantuma voi tuoda myös työpaikan menettämistä osalle meistä, joten tämänkin takia lainan ottamista kannattaa välttää. Kun valtiot ryssivät omat luottonsa, niin voidaan olla varmoja ettei se tee perus kuluttajankaan lainoille hyvää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti