maanantai 2. toukokuuta 2011

Talouden tasapainottaminen kannattaa

Kulutusluoton ottamiselle on aina olemassa vaihtoehtoja. Loppujen lopuksi menojen ja tulojen saaminen tasapainoon pitkällä tähtäimellä onnistuu vain kahdella tapaa:
  • hankkimalla lisätuloja
  • pienentämällä menoja
Kulutusluotot ovat vain väliaikainen ratkaisu tilanteessa, jossa tulot ja menot eivät ole tasapainossa.

Siksi sinun kannattaa harkita pysyvämpää ratkaisua, jotta kulutusluotot eivät lopulta muodostuisi ongelmaksi.

Lyhyellä tähtäimellä tulojen kasvattaminen on usein vaikeaa. Sen vuoksi menojen pienentäminen yleensä tarpeen ensimmäisenä ratkaisuna. Kun onnistut pienentämään arkisia menoja, riittävät rahasi yleensä pidemmälle.

Toisaalta useimmat haluavat mieluummin kuluttaa enemmän kuin vähemmän. Siinä tapauksessa sinun on joko vaihdettava työpaikkaa, hankittava sivutuloja tai saatava itsellesi palkankorotus.

Omasta tilanteestasi riippuu, mikä näistä kolmesta keinoista on helpoin toteuttaa.

Jos olet ollut työssäsi ahkera ja tehokas, kannattaa sinun joka tapauksessa aloittaa esimiehen kanssa neuvottelut palkankorotuksesta. Jos firmalla menee hyvin, ja työpanoksesi tuottaa firmalle aikaisempaa enemmän rahaa, saatat hyvinkin onnistua hankkimaan itsellesi palkankorotuksen.

Sivutulojen hankkiminen voi olla vaikeaa. Jos teet täyttä työpäivää, jaksat tuskin enää tehdä illalla toista duunia. Itse puristan kasaan aina hiukan rahaa kirjoittelemalla nettisivuja, mutta netissä tienaaminen ei tuo ainakaan nopeasti rahaa.

Jos sinulla ei ole lainkaan työtä tällä hetkellä, tarvitset töitä heti. Siinä tapauksessa sinun on turha ainakaan ryhtyä nirsoilemaan: puhelinmyynti ei välttämättä ole hauskaa, mutta senkin avulla saa vuokran maksettua ja jääkaapin täytettyä.

Vasta kun nämä keinot on käytetty, ala pohtia mahdollisen kulutusluoton ottamista. Jos et kykene kasvattamaan tienestiäsi lähikuukausina, iskee kulutusluoton lyhentäminen talouteesi pahasti. Tällöin kulutusluotto on johtanut vain aikaisempaa hankalampaan tilanteeseen.

Sitä tuskin tahdot.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti