sunnuntai 21. marraskuuta 2010

Kulutusluottoa en aio vielä ottaa

Taloudellinen tilanteeni ei ole tällä hetkellä erityisen hyvä: laskuja alkaa kertyä keittiön pöydälle ja tuloja tippuu pankkitilille aivan liian hitaaseen tahtiin. Kuitenkin jostakin täytyy saada revittyä rahat ruokaan, vuokraan ja muihin ehdottoman tärkeisiin menoihin.

Tällaisessa tilanteessa kulutusluotto alkaa helposti houkutella. Nykyäänhän kulutusluotot kuuluvat paitsi kaikkien pankkien valikoimiin, myös yhä runsaslukuisemman pikalainasektorin valikoimaan. Olisi kovin houkuttelevaa ottaa kulutusluottoa arjen menojen rahoittamiseksi -- mutta onneksi tiedän, että moinen toiminta ei ole järkevää sen paremmin lyhyellä kuin pitkällä tähtäimellä.

Lyhyellä tähtäimellä kulutusluoton ongelmaksi muodostuu sen riittävyys: on kovin helppoa ottaa kulutusluottoa tonni, sitähän saisi ilman minkäänlaisia vakuuksia. Kuitenkin tonni kuluisi arjen menoissa erittäin nopeasti, ja pelkäänkin että saisin olla pian ottamassa jälleen uutta kulutusluottoa. Näin päätyisin nopeasti velkakierteeseen, eikä lainan ottamisella välttämättä olisi loppua.

Velkakierre olisikin jo pitkän tähtäimen ongelma. Velkakierteen syntyä vahvistaa sekin, että halvimmillaankin kulutusluoton korko pyörii kolmenkymmenen prosentin hujakoilla. Vuoden lainassa todellinen vuosikorko saattaa olla kuudenkymmenen prosentin kieppeillä. Nämä lukemat eivät tietenkään liiku erilaisten pikalainojen tasossa, mutta kallista rahaa se kuitenkin on.

Täytyisi siis keksiä jonkinlainen kestävä ratkaisu, jolla saan talouteni tasapainoon sekä lyhyellä että pitkällä tähtäimellä. Tähän ei ole helppoa vastausta, sillä toistaiseksi työhakemukseni eivät ole herättäneet yrityksissä juuri minkäänlaista kiinnostusta. Siksi kirjoittelenkin paljon nettisivuja, jotka tuottavat edes jonkinverran lisätuloja -- ne eivät riitä tuomaan kunnollista elintasoa, mutta saanpahan edes nuudelisoppaa ostettua viikon tarpeisiin.

Tämä tästä. Loput kansaneläkkeestä -- ei vaineskaan, aion kyllä kertoa jatkossakin syitä sille, että en ole vieläkään ottanut kulutusluottoa. Näin ainakin onnistun toivottavasti vakuuttamaan itseni siitä, että opintolaina jää ainakin toistaiseksi ainoaksi lainakseni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti